Kultura

Aida Camović: nagrada će me ohrabriti

Prizanje za pesnikinju iz Novog Pazara u konkurenciji 167 rukopisa.

NOVI PAZAR – Pesnikinja Aida Camović dobitnica j nagrade „Zlatni stih“ za najbolji neobjavljeni originalni pesnički rukopis, na konkursu koji je raspisala Narodna biblioteka „Stevan Raičković“ iz Kučeva.

Camovićeva je pobedila rukopisom „Ja sam muzej“ u konkurenciji 167 prispelih prijava.

„Originalnost  i osobenost zbirke zbirke „Ja sam muzej“, Aide Camović, postignuti su slojevitim dijalogom književnosti i likovne umetnosti. Uspostavljanje analogija između spoljašnjeg, socijalnog, i unutrašnjeg, intimnog prostora, ali i preplitanje dvaju planova telesnosti i emocionalnosti sa institucionalnim reprezentom kulture, doprinose dinamizaciji kompozicije i usložnjavanju pozicije pesničkog subjekta, rezultujući, u konačnici, time da zbirka „Ja sam muzej“ bude sagledana kao vredna čitalačke pažnje i objavljivanja“, toji u obrazloženju žirija.

Camovićeva je ovom prilikom rekla novinarima da joj pisanje „ide lako“, jer, kako tvrdi, „nikada ne piše na silu i ne provodi mnogo vremena u pisanju“ verujući da se sve što doživimo, osetimo i pročitamo, dugo taloži i filtrira i kada dođe do prezasićenja, nastane pesma.

„Pesma dugo nastaje, ali se brzo piše. Ova nagrada mi je značajna zato što će mi omogućiti da objavim svoju drugu zbirku pesama, a kažu da je najteže doći do objavljivanja druge knjige. Ova nagrada će me ohrabriti, ne da pišem, jer to radim i sa i bez nagrada, već da nastavim da objavljujem napisano“, poručila je Aida Camović.

Pesnikinja je rođena 1995. u Novom Pazaru. Po zanimanju je akademska slikarka, trenutno na doktorskim studijama Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Objavila je zbirku pesama Mikroplastika (Građanski forum, Novi Pazar, 2021). Dobitnica je književnih nagrada Aladin Lukač, Milo Bošković i treće nagrade Ratkovićevih večeri poezije.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button